Manifest per una Olivicultura
lligada al Territori

Amb la voluntat de posar en valor aquesta activitat mil.lenària i el seu rol estratègic en la configuració i desenvolupament dels espais mediterranis rurals i de secà. 

Amb aquest Manifest també volem posar en valor el paper dels olivicultors que cultiven la terra, elaboren els seus olis i els comercialitzen i comuniquen, fent arribar a la ciutadania uns olis singulars que són la síntesi de tot aquest treball.

 

L’olivicultor-elaborador cultiva els seus olivers, als que estima i consagra el seu temps i coneixements. És dels bons fruits que naixeran els olis bons.

 

L’oli de l’olivicultor-elaborador és fill del seu territori i del seu pensament, dóna plaer, és element central i expressió autèntica de la cultura mediterrània.

 

L’olivicultor-elaborador assumeix la responsabilitat de la seva activitat respecte a la protecció i preservació del medi ambient, els paisatges de secà i la biodiversitat.

 

L’oli de l’olivicultor-elaborador és la síntesi de la interacció dels paisatge que rep com a herència del treball de moltes generacions i la voluntat de seguir mantenint-lo viu amb la pràctica d’una olivicultura respectuosa, atenta i que posa en valor tota la cadena de producció.

 

L’olivicultor-elaborador es compromet amb la salut del consumidor i el destí de la comunitat de la que forma part i de la Terra.

 

L’olivicultor-elaborador marca els seus límits, buscant el millor, mai el màxim.

 

 

L’oli de l’olivicultor-elaborador és el resultat de l’expertesa acumulada i representa unes característiques úniques, fruit del seu saber-fer, de la paciència i de la dedicació que es resisteix a l’uniformització.

L’olivicultor-elaborador considera el consumidor com a co-productor, ciutadà que participa de la cadena de producció i, més enllà de l’intercanvi econòmic, es vincula a l’entorn i context de l’origen de l’oli.

 

L’olivicultor elaborador s’esforça a explicar la seva activitat i els elements que fan dels seus olis aliments singulars.

 

L’olivicultor-elaborador es compromet a crear i fomentar relacions amb d’altres olivicultors, agricultors, productors d’aliments, cuiners, universitats, centres d’investigació, educadors i ciutadans a la pròpia comunitat i el món sencer.

 

L’olivicultor-elaborador practica la transparència: diu el que fa i fa el que diu.

Associació Xarxa d'Olivicultors - Oleïcultors de Catalunya

Plaça Joan Perucho, 4

25177 La Granadella

oliviculturaresponsable@gmail.com

Desplaça cap amunt